Undersökning: Fortsatt stor hotbild mot journalister

Hot, hat och trakasserier mot journalister fortsätter att vara ett stort arbetsmiljöproblem. Det visar en undersökning som Göteborgs universitet gjort bland Journalistförbundets medlemmar.

Omkring 30 procent av de 1 500 personer som svarat på undersökningen uppger att de hotats det senaste året. Av de uppger 4 av 10 att de valt bort att bevaka vissa ämnen, personer eller grupper på grund av utsattheten.

Hjälp finns att få
Hantera agera har sedan tidigare utbildat journalister i att bli bättre på att hantera utsattheten och minska effekterna av yttre påverkan. Vi har även genomfört projekt tillsammans med Prevent, Almega och Journalistförbundet för att utveckla en utbildning för arbetsgivare inom journalistbranschen.

Det senaste året har vi också arbetat tillsammans med Brottsofferjouren Sverige, för att utveckla deras stödmetoder och utbildat deras brottsofferstödjare för att ge  journalister, konstnärer och politiker en plats att vända sig till när olyckan är framme.

Läs mer om undersökningen från Göteborgs universitet här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *